Internetové trendy

5 důležitých faktů o algoritmu Instagramu

Instagram zodpověděl dotazy, které trápí nejednoho marketéra. Uvedl na pravou míru, jak si stojí video v porovnání s fotografií, jakou roli hraje délka komentáře nebo počet reakcí, které příspěvek získá v krátké době po publikování.

Každý marketér, který pracuje s Instagramem, chce vědět, kdy budou mít jejich příspěvky největší úspěch, a jak vlastně fungují algoritmy schované za touto platformou. Instagram v rámci účtu @creators account zveřejnil sérii Stories, v nichž odpovídá na nejčastější uživatelské dotazy věnované právě algoritmům.

Fakt č.1: Se všemi typy účtů je zacházeno stejně

Každý instagramový profil může být osobní, business, případně existuje účet creator. Řada firem či uživatelů se obává přepnout z osobního profilu na ten byznysový (business). Podle Instagramu k obavám není důvod. S obsahem z osobních i business účtů se v rámci feedu totiž zachází stejně.

Podoba feedu závisí na konkrétním uživateli. Pokud s obsahem daného profilu reaguje často, je vyšší šance, že bude zvolený profil zobrazen výše v rámci jeho feedu.

vliv typu účtu na ranking příspěvků na Instagramu

Fakt č.2: Komentáře všech délek jsou rovnocenné

Dlouhou dobu kolovalo přesvědčení, že pokud je komentář kratší než 3 slova, tak jej algoritmus nepovažuje za engagement. Jedná se ovšem o mylnou informaci. Coby komentář se považuje jakákoliv reakce, bez ohledu na její délku. Může se klidně jednat pouze o jeden emotikon a stále bude vnímán jako komentář.

vliv engagmentu na ranking příspěvků na Instagramu

Komentáře jsou užitečnou formou, jak budovat vztah s fanoušky. Stránky by se proto měly zapojovat do konverzací, což nejen navyšuje počet komentářů, ale současně tak ukazují svému publiku, že mu naslouchají.

Fakt č.3: Prvních 30 minut po publikování příspěvku není pro jeho hodnocení rozhodující

V posledních letech si lidé mysleli, že pokud příspěvek v prvních 30 minutách od publikování získá hodně lajků a komentářů, algoritmus jej následně hodnotí pozitivněji. Instagram toto tvrzení ovšem vyvrátil.

Instagram a jeho preference fotek, nebo videí

Fakt č.4: Fotografie a videa jsou hodnoceny stejně

Další z otázek, která marketérům vrtala hlavou, bylo, zda algoritmus upřednostňuje fotografie nad videem. Odpověď je, že ne. Feed uživatelů je sestavován s ohledem na aktivity daného uživatele. Pokud tedy například velmi často sleduje videa, tak se tato skutečnost projeví v jeho feedu.

vliv délky komentářů na ranking příspěvků na Instagramu

Doplnění Toto zjištění je pro značky jistě důležité. Současně je ovšem dobré pamatovat na skutečnost, že videa automaticky zachytí uživatelovu pozornost na delší časový úsek. Videa navíc získávají 4× více prostoru v rámci feedu Objevujte.

Navíc formáty typu Reels jsou zobrazovány ještě více, protože Instagram chce, aby si lidé na tyto formáty zvykli.

Fakt č.5: Falešné interakce nehrají žádnou roli

Algoritmus Instagramu staví na strojovém učení. Takže falešné interakce od botů anebo od skupiny uživatelů, kteří si vzájemně komentují obsah, budou vždy odhaleny. A jak Instagram uvedl, nejlepší způsob, jak budovat udržitelný engagement, je tvorba autentického a transparentního obsahu.

Nemá tedy smysl snažit se obcházet tento systém, bez ohledu na elaborované nápady, které uživatelé při honbě za engagementem podnikají.

Zdroje: Instagram