Főoldal

6 indok a cégeknek – avagy miért találkozzon a social listening, a márka és a SALES

Social listening és engagement, mint az egyik legerősebb márkaépítő technológia? Igen. És ez nem self-PR. Ez adatalapú igazság. Van 6 indokunk és milliónyi adatunk, ami validálja, hogy miért.

Az eredményes sales és márkakommunikáció a személyre szabott meggyőzés finomhangolt művészete, ahol a folyamat az ügyféligények pontos ismeretén és tiszteletén alapul – már az első előtti pillanattól kezdve. Ehhez azonban tudni kell, hogy milyen driverek formálják a vásárlói szándékot, miként lehet saját szolgáltatásunkat, termékünket az egyén igényeihez finomhangolni? 

Az online kérdőívezés vagy épp a hagyományos offline piackutatás eszközkészlete máig hatékony a célcsoportot motiváló üzenetek megfogalmazásában, ugyanakkor mindkettő már előre – kérdésfeltevéssel – befolyásolja a válaszadás keretét, lehetőségeit. A social listening (SentiOne) és engagement (SentiOne React) online szövegelemző és LIVE adatvizualizációs technológiájának megkérdőjelezhetetlen előnye, hogy a nélkül képes figyelemmel kísérni az átlagember attitűdjének, véleményének változásait — bármilyen témában, és a teljes közösségi média, valamint online szférában –, hogy belépne a folyamatba, megzavarva a véleménycsere természetes dinamikáját. Így a felhasználó számára észrevétlenül tárja fel az őt inspiráló indokokat és tapasztalatokat — lehetőséget nyújtva arra, hogy pontosan ott, akkor és azzal az üzenettel szólítsuk meg az embert, amikor a vásárlói út számunkra legfontosabb fázisában van.

Minőségi figyelem, minőségi leadek

A közösségi és online médiát a vélemények, élmények és vágyak állandóan megújuló és bővülő áramlata hajtja. Az emberek megosztják gondolataikat. Akkor is, ha nem kérdezik őket. Sőt. Főleg akkor. És EZ őszinte. Ez az az óriási plusz, ami a social listening alfáját és omegáját adja: úgy feltérképezni bármilyen márkát, trendet, versenytársat vagy épp hashtaget körbeölelő publikus online tartalomfolyamot azok kontextusával együtt, hogy mindeközben ne kérjünk semmit cserébe a felhasználótól(mint tesszük azt pl. egy kérdőív esetén): se az idejét, se a véleményét. 

Mindez pedig működhet LIVE vagy akár az elmúlt 3 évre vetítve. Akár magyar nyelven, akár másik 29 európai piacon. Publikus Facebook posztoktól kezdve, tweeteken és Instagram bejegyzéseken keresztül a fórum- vagy blogkommentekig. 

Ez a fókuszált és adatalapú figyelem képes az értékesítés folyamatát úgy beteljesíteni, hogy az valóban azt nyújtsa mindkét félnek, amelyet maga a kifejezés önmagában is jelölni hivatott: egy olyan élmény, közös vízió átadását, amely mindkét fél számára értéket hordoz. 

1. Építsd mondanivalód már létező/megfogalmazott igényekre

Ez a jó kontestratégia alapja. Ismerd meg, hogy az ‘átlagember’ miként kommunikál rólad: milyen élményeket társít a termékedhez, milyen más márkákkal együtt említ téged a weben, milyen hashtageket használ, ha rólad beszél, mit hiányol “belőled” vagy épp mi az az USP, amit leginkább kedvel a szolgáltatásoddal kapcsolatban. Erősíts rá a pozitív élményekre, és foglalkozz tudatosan a problémás pontokkal — célzott márkaüzenetek megfogalmazásán keresztül. A válaszok már jelen vannak az interneten: csak meg kell találni őket.

Jim Beam – a márka kontextusában legtöbbször előforduló kifejezések

2. Keresd és értsd meg a vásárlói attitűdöt formáló élmények miértjeit

Így tudsz hosszú távon hűséget kialakítani, és figyelmes társként jelen lenni a felhasználók életében. Természetes és natív módon, de pont akkor és ott, ahol szükségük van rád. Tudd meg, hogy melyik online platform dominál a rólad szóló webes párbeszédben, hogy hol a legaktívabb a célközönséged, vagy épp, hogy mikor beszélnek rólad a legtöbbször egy napon vagy héten belül. Áss le webes múltad legmélyére, hogy említésről említésre megismerhesd a kampányod vagy üzeneted hatására kibontakozó párbeszédet. A social listening folyamatában te határozod meg a keretrendszert, és a neked fontos kulcskifejezések megadásával a lehető legprecízebb szűrési feltételek mentén emelheted ki az internet publikus játszóteréről a neked fontos tartalmakat.

Legnépszerűbb pillanatok: a Bioderma márkához kapcsolódó tartalmak órás bontása egy napon belül

3. Merd használni a minőséget a mennyiség rovására

Igazítsd a felhasználók ritmusához online életed, mérd meg, hogy melyik influencer-együttműködésed volt a legértékesebb az emberek visszajelzései alapján, és kutass fel olyan új felhasználókat, mikro-influencereket, akik a terméked piacán valid és hiteles személyként, véleményformálóként vannak jelen. Akár konkrét csatornára bontva, és azon a szektoron belül, amely márkádra nézve releváns. Legyen szó autókról, biztosítási piacról vagy épp az egészséges életmódról, mint például a gluténmentes étrend. 

Gluténmentes témában és Instagramon a legnagyobb eléréssel kommunikáló egyéni felhasználók toplistája

4. Lépj mindig eggyel nagyobbat a versenytársaidnál – a jó irányba

Legyen szó ízvilágról, csomagolásról, árérzékenységről, környezettudatosságról, konkrét tapasztalatokról és a weben is megfogalmazott minőségbeli előnyökről és hátrányokról — a SentiOne interaktív platformja lehetővé teszi, hogy éberen és valós időben figyelemmel kísérhesd saját vagy versenytársaid minden online megtett lépését, és annak fogadtatását. Így adatalapú visszaigazolást kaphatsz arról, hogy mit várnak el a vásárlóid, mit szeretnek, mit keresnek, mire vágynak. Ez egy olyan cenzúrázatlan tudásbázis, amely minden kérdőívnél erősebb validációt biztosít arra vonatkozóan, hogy merre tart a piac, és miként tudod ‘top of mind’ márkaként pozícionálni magad a kategóriádban. 

5. Légy megértő. Légy szakértő.

Egy social listening kutatási projekt bármire vonatkozhat. Nem csupán saját márkádra fordíthatsz valós idejű kontextuális és adatalapú figyelmet, de azokra az állandóan visszatérő problematikus témakörökre is, amelyek a termékeddel, szolgáltatásoddal kapcsolatban időről időre az internet felszínére buknak. Legyen az a cukorbetegség témája szénsavas üdítők esetében, a legújabb hitelkonstrukciódra érkező visszajelzések egy, a bankszektorban jelen lévő szolgáltatóként, fontos biztonsági ‘gap’-ként megfogalmazott és megosztott vélemények a családi kocsiként pozícinált autómodelled bevezetése után, vagy épp a kamerateljesítményeddel kapcsolatos online élmények proaktív nyomon követése olyan mobiltelefon-márkaként, ami a kamerafunkció kiválóságára építette fel komunikációjának legfontosabb üzeneteit. A kutatási projektjeidben bármilyen kontextust megadhatsz a márkád, témád köré — ráadásul azonnali értesítést is kérhetsz a rendszertől, már akár egy új negatív említés megjelenése esetén.

6. Légy ott. 

A felhasználók rólad beszélnek. Neked velük kell. A célcsoportod véleménye az azt alkotó egyének szintjén dől el, és neked van lehetőséged bekapcsolódni. Tanácsot adni. Inspirálni. Bizonyítani. Mesterséges intelligenciával (AI Assistant) támogatott social engagement platformunkon keresztül nem csupán optimalizálhatod online ügyfélszolgálatod teljes folyamatát (egyrészt automatikusan kategorizálva és a megfelelő osztályhoz terelve a beérkező üzeneteket, másrészt alkalmazva az ügyfélszolgálati kommunikációd historikus adataiból dolgozó AI Assistant-ünk által felkínált automatikus válaszlehetőségeket), de központi interaktív platformunkról becsatlakozhatsz magába a párbeszédbe is – legyen szó a saját közösségi média oldalaidra érkező kommentekről és privát üzenetekről, vagy épp az ezeken túl felbukkanó gyöngyszemekről, amelyek kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy közvetlenül és természetes módon kerülhess közel (jövőbeli) vásárlóidhoz.

 

Tedd próbára mind a 6 indokot, merj innovatív és érték/adatgazdag eszközökhöz nyúlni céged sales tevékenységének erősítéséhez, és tárd fel saját adatvezérelt igazságod.